Italy, Okategoriserat, Rome

Rom Guide / Tips i Rom

Posted on

Rom Guide / Tips i Rom 

Rom är en stad man verkligen inte får missa om man är sugen på att resa. Jag har varit i Rom ett flertal gånger och jag föll för staden redan vid mitt första besök. Rom är ett “open ar museum” som ingen får missa. I detta inlägg ska ni få mina absolut bästa tips i Rom och även en hel del “turistfällor” som jag halkade in i första gången jag var där.

Rom har två stycken flygplatser. Dem flesta flygbolag flyger till Rom Fiumicino  som även kallas för Leonardo da Vinci. Roms andra flygplats heter Ciampino och här landar dem flesta lågprisbolag som Ryanair. Sist jag var i Rom landade vi på Fiumicino (Leonardo Da vinci) som är Roms största flygplats.  När man kommer till Rom för första gången kan det vara svårt att veta vad som är en svarttaxi och inte. Jag var redan bestämd med att absolut inte åka varken svarttaxi, buss eller tåg när vi hade landat, detta var såklart för bekvämlighetens skull. Här kommer en liten guide för de bästa vistelse i Rom. Detta är mina tips och rekommendationer. Lägg gärna till dina tips bland kommentarerna om du har några rekommendationer eller tips.  🙂

Att ta sig fram i Rom 
I Rom kryllar det av svarta taxibilar och de kostar alltid det dubbla eller mer. Från Flygplatsen till centrum ska det aldrig kosta mer än 40 euro fast pris (per bil) Vi betalade 48 euro per person (!!!) Vi blev ju totalblåsta. Men denna smöriga italienare förförde oss och lurade oss så bra att jag aldrig hann tänka innan det var för sent. Så se upp för svarttaxi. Ta endast de vita bilarna!!
Annars kostar det ca 15 euro att åka taxi i Rom. Både bussarna och tunnelbanan är överfulla och extremt slitna. I Rom går man ÖVERALLT så ta med bra skor!

Att tänka på i Rom

 • Var rädd om dig i trafiken!! Bilisterna och Moppedisterna kör som galningar och stannar INTE när du har grön gubbe. Här är det du som får se upp då dem bara kör.
 •  Pruta, pruta, pruta. Här i Rom vill dem tjäna pengar på allt .. De tar oftast extrabetalt bara för att du är turist så var vaksam över vad du egentligen ska betala.
 • På restauranger blir oftast notan högre än vad du kanske väntat dig och de beror på att de tar en “bordsavgift” på 1-2 euro.
 • SE upp för snattare och lite inte på NÅGON (kan låta hemskt, men det är bättre att ta de säkra före det osäkra), be aldrig någon hjälpa dig. Här är det många som försöker stjäla i trängsel så håll i dina saker och ta aldrig med dig mer än vad du behöver ute på stan. Många tjuvar i Rom skär ofta upp ryggsäckar i botten så förvara värdesaker nära kroppen.
 • I Rom ropar man inte in en taxi utan man går till Taxistoppen som är överallt.
 • I Rom kan du dricka vattnet, det är supergott och speciellt från de öppna kranarna som man ser överallt 🙂
 • Tänk på att välja ett bra hotell i ett bra område, speciellt om du vill upptäcka staden på natten. Jag är jättenöjd med våra val av hotell. Jag har bott i dem flest områden i Rom, men mitt favorithotell är det jag bodde på sist och det heter Grand Hotel Palace och ligger på adress: Via Vittorio Veneto 70, 00187 Rom Italien
 • Vissa italienare kan engelska men inte många, Spanska går bättre så det är bra att ha det i bagaget 🙂
 • Det är väldigt lätt att hitta i Rom, men det är alltid bra att ha en fysisk karta om man inte vill använda sin data på telefonen.
 • vissa män kan vara otroligt oförskämda på det sättet att de är sliskiga. Det bästa sättet är att total ignorera dem.
 • Betala så mycket du kan med kontanter, du får snabbare service och det känns inte bra att dra kortet där.
 • Många Italienare är trötta på turister och kan upplevas som väldigt otrevliga om du någon gång skulle fråga efter vägen. Gå aldrig in i en butik och fråga efter något om du inte ska handla. Du kommer bli utkörd. Fråga hellre turister som verkar ha koll, det gjorde vi och de var superhjälpsamma!
 • Polisens nr (kan vara bra att ha) : 113

Maten i Rom

 • Frukosten är i Rom är inte den bästa.. Det är bara att gilla läget, men undantag finns såklart. I ett annat inlägg ska jag tipsa om bra restauranger.  Gillar du att trycka i dig Croissanter på morgonkvisten kommer du däremot älska italienarnas vanor.
 • Maten i Rom kunde vara superbra men också Jätteäcklig och helt värdelös. Det gäller att gå på magkänslan här. Ett tips kan vara att leta efter ett ställe där det sitter mycket turister på. Då får man bra mat. De första dagarna under min första resa till Rom letade vi efter små tvärgator där inte många turister rör sig och där fick vi värdelös mat. Carbonaran där var fruktansvärd!!
 •  Drinkarna var fantastiska, kan starkt rekommendera att besöka diverse takbarer.
 • Pizzan var också fantastisk. Frasigare, med tunnare botten och fräschare än i Sverige.

Mina “att göra” – rekommendationer

Det finns så otroligt mycket att se i Rom, man blir nästan aldrig mätt på deras sevärdheter och eftersom att jag är ett riktigt freak när det kommer till historia hade jag fullt upp.
Ni får inte missa:

 • Colosseum – Kostar 11 euro och då ingår även inträdet till Forum Romanum som man kan se dagen efter (det är en tvådagarsbiljett). Kön till Colosseum kan vara så otroligt lång (vi fick köa tio min så vi hade tur) men jag lovar er, det är så värt det, så stå kvar i kön!! Känslan där inne går inte att förklara med ord – den måste upplevas!
 • Forum Romanum, har ni varit inne i Colosseum så passa på. Detta var riktigt häftigt att se, även fast det nästintill bara är ruiner kvar så kan man ändå föreställa sig om hur det en gång i tiden har varit där.
 • Fontana di trevi. – En romantisk önskefontän som för övrigt ät gratis att se. VAR HÄR I TID OM NI VILL HA BRA BILDER. Själv var jag här vid soluppgång sist jag var här i Rom. Då hade vi fontänen ensamma.
 • Spanska trappan – iget s peciellt med den, det är en vanlig trappa – men eftersom Fontana ligger ett stenkast ifrån trappan kan man lika väl traska förbi denna omtalade trappa. Trappan är magisk att fota om inte annat <3
 • Via del corso – Rom största shoppinggata – här ligger de största modehusen och efter denna gata ligger alla små tvärgator som leder till Chanel, Louis Vuitton Bvulgari, Gucci med flera.
 • Tibern – Denna flod kan man inte missa när man är i Rom
 • Sankt peters-kyrkan! Jisses vad stor den var, detta kunde jag aldrig föreställa mig. Kan rekommendera er att se den både på kvällen och dagen.
 • Piazza Venezia – ett stort torg i Rom där det mäktiga Viktor Emanuel monumentet ligger.
 • Hop on bussarna. Vi köpte ett 48-timmars pass med dessa bussarna. Kul att se rom från en buss. Såklart upplever man mer när man går, men detta var såklart helvärt pengarna. Vi åkte turen tre gånger, två gånger på dagen och en gång på natten. Så mysigt och mäktigt. Denna buss går ju (och stannar ) till alla sevärdheter så det är bara för dig och hoppa av när och vart du vill 🙂
 • VENEDIG! är du i Rom en längre period och är sugen på Venedig – ÅK! det var så himla värt det. Jag lovar er att ni klarar er på en dags-tripp. Venedig har mycket att se, men jag kände mig så nöjd över att bara vara där en dag. Alla kanaler, gondolerna, maten och upplevelsen i sig. Vi åkte vid 06 på morgonen och var hemma 23:15 om jag inte minns fel. Vi åkte med Trenitalia som är italiens fräschaste och snabbaste tåg. Man bokar resan enkelt och tryggt på nätet (mycket billagare att boka via hemsidan än att gå till terminin). Har hört skräckexempel om Italiens tåg, men detta var motsatsen. För ca 100 euro (som resan kostade per person) fick du tillgång till WiFi, ac ombord, restaurang mm. Fick en rikrigt bra upplevelse med trevlig personal ombord. Resan tog ca 4 timmar.

Tips, är ni det minsta åksjuka så ha med er medicin, här går det undan!

Det var allt från denna gång, gillade ni min guide? Hoppas jag var till någon hjälp 🙂

Kolla gärna min Rom-video från mitt förra besök <3

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *